ДЕРЖАВНІ СОЦІАЛЬНІ ДОПОМОГИ: ДЕПАРТАМЕНТ СОЦЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ НАДАЄ ВІДПОВІДІ НА НАЙПОШИРЕНІШІ ЗАПИТАННЯ

Департамент продовжує цикл публікацій щодо можливості отримання державних допомог різних видів. Інформуємо щодо аспектів призначення державної допомоги для осіб пенсійного віку, які  не мають права на пенсію.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» право на призначення пенсії за віком набувають особи, які досягли 60 річного віку за наявності страхового стажу, зокрема: з 01.01.2022 року - не менше 29 років; 01.01.2023 року - не менше 30 років.

Особи, які досягли 65-річного віку право на призначення пенсії мають лише за наявності стажу не менше 15 років.

У разі відсутності вказаного стажу, зазначеній категорії громадян призначається державна соціальна допомога згідно Закон України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю».

Розмір допомоги з 01.03.2022 року становить  – 2100 грн. на місяць (розмір допомоги збільшено згідно постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2022 р. № 118 «Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році»)

Умови для призначення допомоги особі, яка не має права на пенсію:

- досягла 65- річного віку;

- не одержує пенсію;

- є малозабезпеченою особою

* малозабезпечена  особа – особа у якої середньомісячний сукупний дохід за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, не перевищує прожитковий мінімум, визначений для осіб, які втратили працездатність на дату звернення за допомогою (з 01.07.2022 – 2027  грн., з 01.12.2022 – 2093 грн.). Порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для призначення соціальної допомоги визначено постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 632 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги».

Документи, необхідні для призначення соціальної допомоги:

- заява за формою, встановленою Мінсоцполітики (подається заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально);

- декларація про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги, складена за формою, встановленою Мінсоцполітики.

Додатково пред’являється: паспорт, трудова книжка та довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Інформація про склад сім’ї зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

Допомога призначається з місяця звернення, довічно.

Документи для призначення допомоги приймаються:

- відділами соціального захисту відповідних територіальних громад або визначеними посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;

- уповноваженими особами старостинських округів;

- посадовими особами центру надання адміністративних послуг (у разі їх створення);

- в містах обласного значення - управліннями соціального захисту населення.


Директор Департаменту соцзахисут населення Полтавської ОВА Людмила КОРНІЄНКО

© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230