ДЕПАРТАМЕНТ СОЦЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ІНФОРМУЄ ЩОДО ДЕРЖАВНОЇ ДОПОМОГИ БАГАТОДІТНИМ СІМ’ЯМ

Директор Департаменту соцзахисту населення Полтавської ОВА Людмила Корнієнко дала відповіді на  найпоширеніші запитання щодо отримання державних допомог різних видів. Також  інформувала щодо аспектів отримання державної допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях.

Чим визначено право?

Постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2019 № 250, зі змінами  затверджено Порядок виплати допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.

Хто має право на призначення допомоги?

Право на допомогу мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні. Допомога призначається одному з батьків дитини, які постійно проживають разом з дитиною.

Який розмір допомоги та на який термін вона призначається?

З 1 березня 2022 року розмір допомоги становить 2100 грн.

Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно. У разі коли в сім’ї одночасно народилося двоє і більше дітей, внаслідок чого сім’я набула статусу багатодітної, виплата допомоги здійснюється на кожну таку дитину.

Які документи необхідно подати?

Для призначення допомоги Заявник (за умови пред’явлення паспорта громадянина України/паспортного документа іноземця/іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус) особисто подає:

• заява одного з батьків, з яким постійно проживає дитина, за затвердженою формою;

• копії посвідчення батьків багатодітної сім’ї та дітей з багатодітної сім’ї (з пред’явленням оригіналу)

• копії свідоцтв про народження всіх дітей (з пред’явленням оригіналів).

Куди звертатись за призначення допомоги?

Призначення і виплата допомоги здійснюється управліннями соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання особи, яка претендує на призначення допомоги.

Заяви з необхідним пакетом документів приймаються безпосередньо в територіальній громаді:

  • - відділами соціального захисту відповідної територіальної громади або визначеними посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;

  • - уповноваженими особами старостинських округів;

  • - посадовими особами центру надання адміністративних послуг (у разі їх створення).

  • - у містах обласного значення (м.Полтава, м.Кременчук, м. Лубни, м.Миргород, м.Горішні Плавні) - управліннями соціального захисту населення відповідних міських, районних у містах рад;

Управління соціального захисту населення районних державних адміністрацій заяви з необхідними документами на призначення державних соціальних гарантій приймають лише у разі надіслання їх поштою. В електронному вигляді запит на призначення допомоги можна заповнити в рамках заявки на отримання комплексної послуги «Ємалятко» на порталі «ДІЯ».

Чи є обставини, за яких припиняється виплата допомоги?

У разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, отримувач допомоги зобов’язаний у десятиденний строк повідомити про це органам соціального захисту населення.

До таких обставин зокрема належать:

  • - позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

  • - зарахування дитини на цілодобове перебування (від чотирьох ночівель на тиждень) до інтернату (пансіону) закладу загальної середньої освіти (за винятком спеціальних закладів освіти, закладів освіти III ступеня, ліцеїв, що забезпечують здобуття виключно профільної середньої освіти, та випадків, коли батьки сплачують повну вартість утримання дитини в закладі;

  • - нецільового використання коштів і незабезпечення створення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

  • - відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

  • - влаштування дитини на повне державне утримання;

  • - перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

  • - втрати статусу багатодітної сім’ї та інші.


Директор Департаменту соцзахисту населення Полтавської ОВА Людмила Корнієнко
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230