УКРАЇНЦІ МОЖУТЬ КОРИСТУВАТИСЯ ЗАКОРДОННИМ COVID-СЕРТИФІКАТОМ, – МСТИСЛАВ БАНІК У ПОЛТАВІ

25 листопада у Полтаві керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік відвідав офлайн-пункт Команди підтримки “Дії”, що у ТРЦ “Київ”.

Мстислав Банік розповів, що наразі в “Дії” не можна згенерувати COVID-сертифікат, якщо ви отримали щеплення за кордоном. У такому випадку ця інформація відсутня у медичному реєстрі України, і поки що процедура по перенесенню цих даних відсутня.

“Зауважу, що у країнах ЄС існують внутрішні застосунки по COVID-сертифікатам. Україна знаходиться в єдиній системі з ЄС і країнами, які доєдналися до зони відкритих електронних ключів. Відповідно у “Дії” можна так само прочитати польський, румунський COVID-сертифікат і так далі. Програмне забезпечення Національної поліції на планшетах, якими перевіряють дійсність COVID-сертифікатів, може перевіряти і закордонні сертифікати”, — зазначив Мстислав Банік.

У Центрах підтримки “Дії” громадянам допомагають встановити застосунок, авторизуватися, отримати COVID-сертифікати тощо. Керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік розповів, що такі офлайн-пункти підтримки відкривають по всій країні.


“У зв’язку з карантинними обмеженнями, COVID-сертифікат уже став нашим незамінним документом. Сьогодні громадяни України мають різний рівень цифрових навичок: хтось може легко зайти і згенерувати COVID-сертифікат, а комусь потрібна підказка, де знайти Play Маркет. Навіть якщо у людини немає смартфона, наші волонтери допомагають внести їй необхідні дані у “Дію”, — наголосив Мстислав Банік.

Також він додав, що громадяни вже можуть отримувати COVID-сертифікати про одужання. Для цього необхідне підтвердження діагнозу COVID-19 від сімейного лікаря. Також у “Дії” можна згенерувати сертифікат на основі ПЛР-тесту, термін дії якого 72 години.

Заступник голови Полтавської ОДА з питань цифрового розвитку Ігор Панченко розповів, що у Центрах підтримки Дії працюють команди волонтерів та студентів медичних університетів.


“На Полтавщині найбільша кількість Центрів підтримки “Дія”: чотири – у Полтаві, два – у Кременчуці та по одному – в Горішніх Плавнях, Миргороді та Лубнах. Ми вирішили не зупинятися на цьому. У 41 Центрі надання адміністративних послуг на Полтавщині вже також надають консультації й люди можуть звертатися за допомогою”, — сказав Ігор Панченко.

Нагадаємо, у Полтавській області працює дев’ять офлайн-пунктів команди підтримки “Дії”. На локації присутні 1-2 людини, які допомагають згенерувати сертифікати в “Дії” (у застосунку чи на порталі).

Пункти команди підтримки “Дії” працюють за адресами:

м.Полтава, ТРЦ “Київ”, вул. Зіньківська 6а (з 10:00 до 16:00);

м.Полтава, ТЦ “Епіцентр”, вул. Київське шосе 41 (з 10:00 до 16:00);

м.Полтава, ТРЦ “Екватор”, вул. Ковпака 26 (з 10:00 до 16:00);

м.Полтава, КП “Полтавський обласний клінічний медичний кардіоваскулярний центр Полтавської обласної ради”, вул. Мазепи, 21 (з 10:00 до 16:00);

м. Кременчук, консультативно-діагностичний центр комунального некомерцiйного медичного пiдприємства “Лікарня інтенсивного лікування “Кременчуцька”, просп. Лесі Українки, 80 (з 10:00 до 16:00);

м.Кременчук, Міський палац культури, бул. Пушкіна, 2 (з 10:00 до 16:00);

м.Лубни, кінотеатр “Київська Русь”, просп. Володимирський, 16 (з 10:00 до 16:00);

м.Миргород, будинок культури, вул. Гоголя, 141/1 (з 10:00 до 16:00);

м. Горішні Плавні, ПрАТ “Гірничо-збагачувальний комбінат”, вул. Будівельників, 16. (з 10:00 до 12:00).

© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230