ФОНД ДЖОАН РОУЛІНГ НАВЧИТЬ ПОЛТАВСЬКИХ СПЕЦІАЛІСТІВ РЕФОРМУВАТИ ІНТЕРНАТИ

Фонд Джоан Роулінг навчить полтавських спеціалістів реформувати інтернати


Дводенний тренінг «Впровадження реформи системи інтернатних закладів» у Полтаві провели представники міжнародного благодійного Фонду Lumos, який 14 років тому заснувала британська письменниця Джоан Роулінг.



Ця організація надає технічну, експертну та методичну допомогу в реалізації проєкту деінституціалізації (ДІ) в Україні.

Під час тренінгу полтавські спеціалісти мали можливість познайомитися з досвідом кращих світових практик Lumos Foundation. Серед слухачів – лікарі, психологи, освітяни, соцпрацівники, представники служби у справах дітей Полтавської ОДА.


Представник міжнародного Фонду Lumos в Україні Галина Булат, Міністр соціальної політики Юлія Соколовська та Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба завітали до Полтавської ОДА розповісти про співпрацю.


«Наша міжнародна організація працює успішно в багатьох країнах світу на глобальному рівні. Ця допомога матеріалізується в нових послугах, нових документах, і все для більш якісного життя дітей, – говорить Галина Булат. – Тренінг у Полтаві показав, що область готова до реформ через відкритість влади».


Микола Кулеба зазначив, що в Україні в інтернатних закладах зараз перебуває 1,4% усіх дітей країни. Відповідно до Національної стратегії вже у 2026-му році дітей в інституціях має бути менше 0,5%. А ті діти, які з різних причин все ж залишаться в інтернатах, житимуть у невеликих установах в умовах, максимально наближених до сімейних – до 15 осіб в одному закладі. Також у кожній громаді з’являться доступні та якісні послуги для родин із дітьми.

«Наші закордонні партнери раніше мали таку ж кількість інтернатів, як в Україні. Але пройшовши нелегкий шлях реформ, Молдова, наприклад, на 90% уже зменшила кількість дітей в інтернатах. Тому ми за допомогою міжнародних партнерів зробимо наших дітей щасливими», – сказав Микола Кулеба.

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська повідомила, що Полтавська область активно включилася в процес деінституціалізації та за допомогою міжнародного фонду має змогу підготувати спеціалістів, які будуть реформувати інтернати та повертати дітей у сім’ї.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230