ПОЛТАВЩИНА – У П’ЯТІРЦІ КРАЩИХ ВИРОБНИКІВ ОРГАНІЧНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

Полтавщина – у п’ятірці кращих виробників органічних продуктів харчування


На нараді в голови облдержадміністрації обговорили хід виконання обласної Програми розвитку та підтримки аграрного комплексу за пріоритетними напрямками на 2020 рік. Директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов повідомив, що обсяг фінансів, передбачених для розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини на 2020 рік, становить майже 22 мільйони гривень.


За 4 роки участь у Програмі взяли 659 фермерських та особистих селянських господарств, 13 сільськогосподарських кооперативів, 10 фізичних осіб-підприємців, 45 юридичних осіб та 2 суб’єкти дорадчої діяльності. Також зареєстровано 27 новостворених сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, додатково створено 169 робочих місць.


«Щоб зупинити тенденцію до зниження поголів’я корів, профінансовано стимулювання створення сімейних ферм, – розповів Сергій Фролов. – 470 особистим селянським господарствам відшкодовано витрати на проведення штучного осіменіння телиць і корів на суму 357,9 тисячі гривень. Отримано приріст корів у кількості 394 голови».


Крім того, в області передбачена підтримка пасічників, випускників ліцензованих із даної спеціальності навчальних закладів області, а також учасників бойових дій, які займаються бджільництвом. Їм відшкодовано частину вартості обладнання.


Одними з пріоритетних галузей на 2020 рік залишаються садівництво та ягідництво. За словами Сергія Фролова, при нормі споживання ягідної продукції на людину – 90 кілограмів на рік, полтавці споживають у середньому 70 кілограмів.


«Із 1879 га багаторічних насаджень лише 809 га знаходяться у продуктивному стані, решта – це сади, які треба викорчовувати та відтворювати. Тому надається фінансова підтримка на розвиток садівництва та ягідництва, закладення плодово-ягідних насаджень і компенсація коштів, що використані на нові насадження плодово-ягідних культур особистим селянським господарствам, фермерським господарствам, фізичним особам підприємцям та загальноосвітнім, спеціалізованим та дошкільним закладам, будинкам-інтернатам, медичним та соціальним закладам області», – розповів Сергій Фролов.


Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов зосередив увагу Департаменту агропромислового розвитку на залученні інвесторів до відтворення 100 гектарів старих садів та пошуку додаткового фінансування цієї галузі.


Із 2019 року діє напрям «Кредитування фермерських господарств, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та фізичних осіб-підприємців», яким передбачено надання фінансово-кредитних ресурсів терміном до 5 років у розмірі не більше ніж 500 тисяч гривень під 3 % на рік. Уже надано фінансову підтримку 7 фермерським господарствам та 3 фізичним особам-підприємцям. Завдяки цьому у 2019 році створено 33 робочі місця, у 2020 році планується створення ще 10.


«Полтавська область входить у п’ятірку кращих областей України, які займаються органічним землеробством та виробництвом органічних продуктів харчування. Завдяки дії Програми щорічно зростають площі сертифікованих земель під органічне землеробство із метою збереження їх якості. Всього в області таких площ 30,7 тисячі гектарів, що становить 2,3 % від загальної кількості сільськогосподарських угідь області», – розповів Сергій Фролов.


Нині 28 підприємств мають сертифікати з органічного виробництва та переробки. Право на одержання компенсації в розмірі 100 % понесених витрат у зв’язку із проведенням та підтвердженням відповідності виробництва органічної продукції (сировини) та отриманням сертифіката відповідності у рослинництві отримали 17 суб’єктів господарювання.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230