У ПОЛТАВІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ІСТОРИЧНУ ВИСТАВКУ «УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО 1917-1921»

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського презентували виставку Українського інституту національної пам’яті, присвячену Дню Героїв Крут та 100-річчю першого зимового походу армії УНР.


За словами організаторів заходу, українське військо зберігало боєздатність, про що переконливо свідчить його участь у перманентних бойових діях протягом кількох років. Під час першого зимового походу впродовж п’яти місяців українське військо пройшло з боями 2,5 тис кілометрів, провівши понад 50 успішних боїв.


«Сьогоднішній захід ми присвячуємо не тільки Дню Соборності та Героям Крут, а й першому Зимовому походу – одному з найгероїчніших сторінок Української революції. Вона безпосередньо пов’язана з уродженцями Полтавщини. Ми окремо можемо пишатися нашим земляком Василем Тютюнником – уродженцем Хоролу, який у 1919 році командував дієвою дивізією Армії УНР», – зазначив регіональний представник Українського інститут національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.


Виставка складається з 20 документальних інформаційних постерів, які розповідають про те, як у 1917 році українізація охопила практично всі фронти й округи Росії. Наприклад, до кінця того року повністю або частково українізувалися 23 піші, кінна дивізія та десятки інших частин. Загальне керівництво над українізацією армії здійснював Український генеральний військовий комітет на чолі з полтавцем Симоном Петлюрою.

«Стало доброю традицією, що подібні виставки можуть побачити мешканці не тільки обласного центру, а й районів. Їх має бути більше. Змінюється час та зброя, але для українців не змінюється ворог – як і 100 років тому ми воюємо з росіянами», – зазначив у своєму виступі заступник голови Полтавської облради Анатолій Ханко.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230