Перейти до основного вмісту

НА ПОЛТАВЩИНІ ПІДБИЛИ ПІДСУМКИ РОБОТИ НАД СТРАТЕГІЄЮ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ 2021-2027 РОКІВ

На розширеному засіданні колегії департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА, яке відбулось 12 грудня, підбили підсумки роботи над розробкою головного регіонального документу області з довгострокового планування – проєкту стратегії регіонального розвитку полтавської області на 2021 – 2027 роки.


“Це комплексний документ області, який протягом року розроблявся фахівцями різних галузей. Головні акценти нашої Стратегії зосереджені на тому, щоб проаналізувати свої слабкі та сильні сторони, визначити свої переваги з-поміж інших регіонів”, – сказала директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко.

Вона подякувала всім причетним до підготовки Стратегії та зауважила, що кропітка робота з розробки цього документу підійшла до завершення. Зокрема, впродовж роботи над Стратегією Полтавської області провели 135 засідань робочої групи.

Головною відмінністю нинішньої Стратегії від усіх попередніх є впровадження smart-спеціалізації. Якщо визначити більш конкретно, то це можливість обернути взаємодію науки, бізнесу та місцевого самоврядування на абсолютно новий рівень розвитку регіонів та нові інвестиційні перспективи. Це дозволить впроваджувати інновації, використовувати сучасні наукові розробки, створювати нові конкурентні види діяльності. Також одна із цілей Стратегії до 2020 року передбачала реалізацію реформи децентралізації (створення громад), в наступному ж плановому періоді – це вже ефективне управління просторовим розвитком, забезпечення балансу екосистем та охорона довкілля.

“Полтавська область за валовим регіональним продуктом на душу населення посідає 1 місце серед регіонів України. Також серед наших переваг: потужний промисловий комплекс, нафтогазова галузь, машинобудування та потужний аграрний комплекс. Ми порівнювали себе з сусідніми Сумською, Харківською, Дніпропетровською, Кіровоградською, Черкаською, Київською областями. Та за основними показниками найближчими до нас є Львівська та Одеська області”, – відзначила Інна Іщенко.

При підготовці Стратегії Полтавської області, її узгоджували з цілям Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2027 року. Зокрема, вибудували три основні стратегії: висока якість життя та комфортні умови; збалансована та спроможна економіка; ефективне управління просторовим розвитком та забезпечення балансу екосистеми й охорони довкілля.

“Я брала участь і в розробці попередньої Стратегії розвитку Полтавської області. Але те, як велася робота над новою Стратегією, дійсно вражає. Вимога часу – це те, що Стратегія не має бути кабінетним документом, потрібен партиципативний підхід. Її розробка – це динамічний процес, тому відбувалися постійні зміни. Ми, працюючи в групах, визначали сильні і слабкі сторони регіону, а також загрози і потенціал. Перша ціль Стратегії – висока якість життя, комфортні умови та добробут. Вона реалізується завдяки успішному функціонуванню охорони здоров’я; соціального захисту та безпечності; якісної освіти на всіх рівнях”, – розповіла доктор економічних наук, керівник полтавського проектного офісу «Інтегрований розвиток міст в Україні» Ірина Брижань.

На основі методики розрахунків спільно з представниками промислових підприємств області та науковцями визначили основні напрямки smart-спеціалізації для регіону:
– використання потенціалу місцевих мінеральних ресурсів, в тому числі покладів бішофіту, в промисловому та агропромисловому секторах економіки, індустрії здоров’я і краси;
– забезпечення умов для інституційної підтримки розвитку інновацій, їх комерціалізації та трансферу технологій в усі сфери регіональної економіки, стимулювання співробітництва на рівні освіта-наука-бізнес;
– створення умов для проходження процедур стандартизації і сертифікації продукції місцевого бізнесу та впровадження інноваційних розробок в напрямку smart-спеціалізації;
– використання наявного потенціалу лікувальної та санаторно-курортної бази для забезпечення психологічного, фізичного, психічного та соціального здоров’я людини, в т.ч. у напрямку реабілітації.

“Це документ не лише Департаменту Полтавської облдержадміністрації. До його розробки долучалися і влада, і бізнес, і наука, і суспільство. Тож всі мають співпрацювати, щоб спільно його виконувати. Ці 172 аркуші, які ми отримали у результаті роботи, потрібно було неодноразово погоджувати. Робота важка. Важливо, що ми почали її публічно: з початку року зробили опитування населення області та прозоро і відкрито проводили всі обговорення, враховували всі пропозиції. Інколи сперечалися, дискутували, але знаходили компроміс. Тепер ми маємо забезпечити достойне виконання. Найголовніше, щоб депутатський корпус у сесійній залі теж з розумінням поставився до цього документу”, – підсумувала директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації.

До речі, напрацювання проєкту Стратегії проводилось в постійній взаємодії з національним експертом зі стратегічного планування Програми «U-LEAD з Європою». А завдяки тому, що Полтавська область визначена партнером Проєкту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС) для надання допомоги із проведення стратегічної екологічної оцінки (СЕО), експертами проєкту здійснено стратегічну екологічну оцінку проєкту Стратегії регіонального розвитку Полтавської області на 2021 – 2027 роки.



© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230