КОЛИ ВИНИКАЄ ПРАВО НА ЩОРІЧНУ ВІДПУСТКУ, – РОЗ’ЯСНЕННЯ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ ПОЛТАВЩИНИ

Коли виникає право на щорічну відпустку. Роз’яснення надає головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Полтавській області Анна Хоменко.


Право на відпустку мають громадяни, що перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від виду діяльності й галузевої приналежності, а також громадяни, що працюють за трудовим договором у фізичної особи-підприємця ч. 1 ст. 2 Закону України «Про відпустки».

Тобто за кожен день перебування в трудових відносинах з роботодавцем у працівника накопичується час відпустки.

Такі ж самі права на щорічну відпустку, як й інші працівники, мають:

– працівники, які працюють за сумісництвом;
– працівники – іноземці чи особи без громадянства;
– працівники, які працюють у режимі неповного робочого часу;
– працівники, які працюють у режимі скороченого робочого часу;
– працівники, які працюють у фізособи-підприємця.

Фізособи, що виконують роботи на підставі укладеного цивільно-правового договору, не перебувають у трудових відносинах з підприємством чи підприємцем, тому право на відпустку у такому випадку не виникає.

Право на відпустки у працівника зберігається й у разі його звільнення у відповідності до Закону України «Про відпустки».

За бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення в цьому випадку є останній день відпустки.

Якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за декілька попередніх років, він має право використати їх, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому повинна бути виплачена компенсація за всі невикористані дні щорічних відпусток ст. 24 Закону України «Про відпустки».

Чинним законодавством не передбачено строку давності, після якого працівник втрачає право на щорічну відпустку.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230