Перейти до основного вмісту

У ПОЛТАВІ ЗА УЧАСТЮ «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ВПЕРШЕ ПРОВЕЛИ ЩОРІЧНИЙ СЕМІНАР «УКРТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» (ВІДЕО)

На заході зібралися представники українських підприємств-теплопостачальників, фінансової корпорації NEFKO та делегати від ЄС. Вони обговорювали результати та перспективи впровадження сучасних енергоефективних заходів як у Полтаві, так і в інших містах України. А також дискутували з приводу державної політики у сфері теплопостачання.
Міжгалузева асоціація з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» об’єднує понад 60 % підприємств і виробників та постачальників обладнання.

За словами її президента Арсентія Блащука, централізоване теплопостачання – найнадійніше та найефективніше в Україні:

– Тому його треба зберегти. Зараз його рівень у країні – усього 48 %. З року в рік люди відключаються, незважаючи на те, що газ у квартирі – це небезпечно. Цьогоріч ми зібралися у Полтаві, адже вона – один з лідерів у галузі теплопостачання.

Народний депутат України, заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і ЖКГ Альона Бабак зазначає, що збитки більшості теплопостачальних підприємств викликані і значною заборгованістю з боку споживачів, і затримкою розрахунків держави за пільги та субсидії, і невчасним переглядом тарифів Національним регулятором. А в бюджеті розвитку Уряду сьогодні немає нічого про розвиток теплопостачальних підприємств, централізованого теплопостачання:

— Потрібно змінювати закони, а Уряду – негайно переглядати політику з вчасного перерахування пільг і субсидій. Тому що підприємства, швидше за все, почнуть подавати позови. Через невчасні розрахунки Уряду галузь заганяють у глухий кут.

Фінансова корпорація NEFKO кредитує екологічні програми. В Україні вона реалізує енергоефективний проект DemoUkrainaDH. «Полтаватеплоенерго» – одне з перших підприємств країни, яке долучилося до такої співпраці, розповів виконувач обов’язків гендиректора «Полтаватеплоенерго» Олександр Олексенко:

– Праця нашого підприємства відзначена на всеукраїнському рівні. З року в рік «Полтаватеплоенерго» входить до трійки лідерів в Україні з упровадження інноваційних технологій. Тому цей захід має велике значення не лише для нас, а й для всієї України.

NEFKO співпрацює з багатьма країнами Східної Європи. Але найбільшу кількість проектів корпорація реалізує в Україні, розповів старший радник корпорації Ронні Нільссон:

– Перший наш енергоефективний проект ми реалізували у Полтаві у 2015-му. У його рамках реконструювали котельню, яка обслуговує 10 будівель. У кожній з них встановили індивідуальні теплові пункти. Також замінили трубопроводи централізованого теплопостачання.

За словами Ронні Нільссона та Олександра Олексенка, якість гарячого водопостачання в цих будинках підвищилася. Також покращився мікроклімат у оселях за рахунок автоматичного погодного регулювання і збалансування внутрішньої системи будівель.

– Важливо також, що в розподільчій мережі зменшилися втрати тепла. А економія газу зросла на 30 %, – зазначив Олександр Олексенко.

За словами головного інженера «Полтаватеплоенерго» Володимира Пасічка, NEFKO разом із підприємством планують реалізувати ще один проект. Його мета – встановлення утилізатора тепла димових газів на найбільшій котельні Полтави по вулиці Ціолковського, 36, капітальний ремонт котла та заміна димової труби.

Відвідав семінар і перший заступник голови Полтавської ОДА Андрій Пісоцький. За його словами, впровадження у Полтаві індивідуальних теплових пунктів – прорив у теплопостачанні:

– DemoUkrainaDH доводить, що такі теплові пункти рентабельніші, ніж ті, що раніше використовувалися в Україні. Тому вітаю гостей у Полтаві та бажаю плідної співпраці з нашими тепловиками. Завдяки обміну досвідом знайдуться різні форми вдосконалення цієї галузі.

© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230