Перейти до основного вмісту

ПОЛТАВСЬКІ ЮРИСТИ ОБГОВОРИЛИ ТОНКОЩІ ТА АСПЕКТИ ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ ПРИ СЛІДЧИХ ДІЯХ

У Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл “Слідчі дії у житлі чи іншому володінні особи: проблеми правозастосування”. До обговорення були запрошені представники прокуратури, Національної поліції, судді, адвокати, експерти-криміналісти та провідні вчені напрямку з Харкова, студенти.

Кримінальний процесуальний кодекс України визначив слідчі дії як дії спрямовані на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному впровадженні. Однак, у процесі реалізації цього інструменту у правоохоронців виникає чимало проблем. При цьому вони, щонайменше, мають враховувати право громадян на недоторканість житла. На практичне вирішення прогалин та недоліків у законодавстві і був спрямований даний захід.

“Норма, що міститься в 234 статті (обшук), деякі пункти, пересічними громадянами іноді розцінюється так, що до фізичних чи юридичних осіб повинен звернутись слідчий або прокурор про надання дозволу на відшукання предметів. А яка фізична чи юридична особа на це погодиться? Це по-перше. По-друге, якщо особа буде попереджена в такий спосіб про здійснення обшуку, який сенс тоді взагалі отримувати цю ухвалу про надання дозволу на проведення певної слідчої дії. Тобто вже не буде тих речей, що розшукує слідство, ні документів, ні речей, що мають на собі слідів злочину”, – розповіла слідчий суддя Октябрського суду Полтави Олена Шевська.

Кожен учасник круглого столу міг висловити свою думку з того, чи іншого приводу. Поділитися власним досвідом. Обговорити своє бачення ситуації з колегами.
Присутні визначили ключові проблеми тематики, виробили консолідовану позицію з посилання на практику Верховного суду.

“У нас є два представники, які працюють в комісії Верховної ради по реформуванню кримінально-процесуального законодавства. Я сподіваюсь, що ті речі, які сьогодні обговорюються й будуть покладені в основу пропозиції для верховної ради”, – сказав завідувач кафедри кримінального та адміністративного права і процесу полтавського юридичного інституту Іван Тітко.

Проведення круглого столу у полтавському юридичному інституті, з залученням фахівців різних юридичних напрямків, вже стали традиційними. На наступному засіданні будуть обговорені інші актуальні юридичні питання сьогодення.





© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230