БІЛЬШЕ ПІВСОТНІ ПРЕДСТАВНИКІВ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ І ФЕРМЕРІВ НАВЧИЛИСЯ ПРАЦЮВАТИ З НОВИМИ ІНФОРМАЦІЙНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ ТА СИСТЕМАМИ У МЕЖАХ ПРОГРАМИ «ПІДТРИМКА ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АПК ЗАСОБАМИ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ І ТЕХНОЛОГІЙ»

У Полтавській державній аграрній академії відбувся науково-практичний семінар «Підтримка діяльності підприємств АПК засобами сучасних інформаційних систем і технологій».

У ньому взяли участь фермери Полтавщини, представники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, компаній, які розробляють інформаційні технології, працівники банківської сфери. Під час заходу фахівці презентували інформаційні системи, які дозволяють забезпечити планування виробничих процесів у галузі рослинництва, тваринництва, управління земельним банком сільськогосподарських підприємств, оптимізацію ризиків агровиробництва, економію енергоресурсів агровиробників, а також ефективно керувати сільгосптехнікою.

– Сьогоднішня зустріч – продовження нашої співпраці з Полтавською державною аграрною академією, Полтавською обласною громадською організацією «Офіційна сільськогосподарська дорадча служба». У межах нашої роботи навчили понад півсотні представників аграрних підприємств, фермерів працювати з новими інформаційними технологіями та системами. Працівники сільгосппідприємств, наприклад, навчилися складати електронні карти, контролювати технологічні процеси. Нині з’явилися нові інформаційні продукти, які надають доступ аграріям до електронної біржі, щоб вони могли реалізовувати свою продукцію без посередників. Інша система дозволяє контролювати роботу техніки в полі, проводити її діагностику, – зазначив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Роман Прокопенко. – Якщо хочемо завтра мати те, чого не маємо сьогодні, то вже сьогодні повинні знати те, чого не знали вчора.

Ректор Полтавської державної аграрної академії Валентина Аранчій розповіла, що програма «Підтримка діяльності підприємств АПК засобами сучасних інформаційних систем і технологій» започаткована у стінах вишу в жовтні 2016 року.

– Програма діє лише півтора року, а скільки всього вже зроблено. І нинішній семінар – один із заходів, які проводять академія і кафедра інформаційних систем і технологій у межах програми. Він корисний як для нашого вищого навчального закладу, так і для всіх роботодавців, присутніх сьогодні в залі, – додала Валентина Аранчій.

– На сьогоднішньому семінарі презентуємо напрацювання і ділимося досвідом Полтавської державної аграрної академії щодо співпраці з підприємствами, які розробляють сучасні інформаційні технології, інформаційні системи для агропромислового виробництва. Розповідаємо про досвід їх використання як у практичній діяльності сільськогосподарських підприємств, так і в навчальному процесі нашого вишу, забезпечуємо популяризацію інформаційних систем для сільськогосподарських виробників і їх практичне навчання для використання цих систем, – розповів декан факультету економіки та менеджменту ПДАА Олександр Галич. – Інформація, знання відіграють ключову роль у розвитку сільськогосподарського виробництва й взагалі бізнесу. Ресурси, які використовують підприємства, – земля, капітал, трудові ресурси – важливі, але без вмінь ефективно їх застосовувати, узагальнювати інформацію, систематизувати її, прогнозувати розвиток подій неможливо вести конкурентну боротьбу на сучасному ринку. Використання таких інформаційних технологій є актуальним і дозволяє агровиробникам бути успішними на ринку сільськогосподарської продукції. Ми намагалися різносторонньо підійти до практичного семінару й запропонувати для наших виробників комплексне рішення для ефективного управління агробізнесом.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230