ФЕРМЕРИ ПОЛТАВЩИНИ РОЗПОВІЛИ ПРО ПИТАННЯ У СФЕРІ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ВИРІШЕННЯ

Відбулося засідання координаційної ради з питань розвитку фермерства при голові облдержадміністрації. Однією з тем, порушених на зустрічі, стала земельна.

– Основні питання, з якими зверталися фермери, – розпаювання земель фермерських господарств і поновлення договорів оренди. Де сторони дійшли згоди, було прийнято накази про надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у розмірі земельної частки (паю), затверджено проекти землеустрою. Щодо розпаювання земель фермерських господарств, в яких земельні ділянки перебувають на підставі державних актів на право постійного користування, ми надали роз’яснення. Договори оренди окремих фермерських господарств було поновлено, а там, де колективна власність, – надано роз’яснення. Деякі питання перебувають на стадії вирішення. Упродовж минулого року до нас зверталися представники асоціацій фермерів окремих районів. Активними були голови асоціацій фермерів Кобеляцького й Миргородського районів, – поінформував начальник Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило. – Відбулися певні зміни в законодавстві в 2017 році, зокрема й щодо передачі земель із державної власності в комунальну. Цей процес жодним чином не впливає на фермерів. Заміна власника земельної ділянки в даному випадку в порядку, передбаченому статтею 117 Земельного кодексу України, не вплине на орендні відносини. В кого укладені договори оренди, вони чинні. Заміна сторони договору відбуватиметься при його поновленні чи під час внесення до нього змін.

– Полтавщина має стати ініціатором щодо підтримки тваринництва. Якщо нині ініціюємо збільшення рівня поголів’я великої рогатої худоби, особливо молочних порід корів, і водночас не забезпечимо худобу пасовищами, то це шлях в нікуди. Тому маємо подумати, як підтримати фермерів і приватні господарства. Важливо працювати разом. Відстоюватимемо позиції фахово, в межах законодавства, – зазначив голова облдержадміністрації Валерій Головко. – Питання тваринництва складне. Потребує вирішення на загальнодержавному рівні. Водночас хотів би, щоб в обмежених можливостях обласної влади ми знайшли нішу підтримки тваринництва.

Упродовж засідання його учасники також розглянули питання про виконання рішень попереднього засідання координаційної ради з підтримки фермерства й щодо участі «Асоціації фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини» у виконанні рішень координаційної ради й оперативного штабу. Було прийнято пропозицію фермерів включити до складу колегії облдержадміністрації голову Полтавської обласної громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників «Відродження Полтавщини» Василя Бурлаку.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230