ПОРАДИ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї

Результати досліджень показують, що більше ніж 93 % жінок-жертв фізичного насильства тривалий час дозволяли кривдити себе словами. Тобто, спочатку жертва потерпає від психологічного насильства, а потім відбувається фізичне насильство. Не дозволяйте себе ображати, принижувати з початку стосунків, не дозволяйте по відношенню до себе дій, які можуть привести до насильства.


Правильно оцінюйте ситуацію.
Сімейні конфлікти здійснюються в замкнутому просторі будинку чи квартири, де немає можливості зовнішнього втручання. У разі загрози конфлікту треба вийти з дому – конфлікт на людях, як правило, стає менш напруженим.
Якщо виникає загроза конфлікту (і як наслідок – насильства), спробуйте запросити людину, яка зменшить напруження,- наприклад, родича. Але не слід використовувати в ролі громовідводу дітей. Бережіть їх нервову систему і не провокуйте насильства по відношенню до дітей.
Не провокуйте конфлікти.
Статистика свідчить, що більш ніж 60 % убивств і тяжких тілесних ушкоджень здійснюються на побутовому ґрунті, тобто є наслідком імпульсивних, а не спланованих дій. Якщо відомо, що один із членів сім’ї негативно реагує на певні дії (наприклад, уживання Вами алкоголю, запізнення, контакти з певними особами та ін.), не провокуйте конфлікти і як наслідок – і потенційне насильство. Якщо ж Ви бажаєте примусити чоловіка ревнувати, злитися та інше – Ви провокуєте негативне ставлення до Вас, конфлікт і потенційне насильство.
Будьте особливо обережними з п’яними.
Значну частину насильств по відношенню до жінок здійснюють п’яні. Дуже часто у п’яному стані агресивними стають цілком неконфліктні люди. Якщо Ви бачите, що чоловік перебуває у стані сп’яніння, не з’ясовуйте з ним стосунків, не реагуйте на його провокації та намагайтесь заспокоїти його, не робіть різких зауважень. Якщо зупинити конфлікт не вдається, спробуйте залишити приміщення: вийдіть в іншу кімнату, до сусідів, на вулицю.
ВАЖЛИВО!
Якщо Ви стали жертвою насильства в сім’ї,Вам загрожує небезпека,
телефонуйте 102 до міліції і повідомте про те, що відбувається!
Національна «гаряча лінія» 0 800 500 335 або 386 (з мобільного)
Заява та повідомлення про насильство в сім'ї або реальну загрозу його вчинення приймаються за місцем проживання постраждалого органами, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї:
у районній державній адміністрації:
1) структурний підрозділ, відповідальний за реалізацію державної сімейної політики;
2) центр соціальних служб для сім‘ї, дітей та молоді;
3) служба у справах дітей.
© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230