Перейти до основного вмісту

ОЧИЩЕННЯ ВІД ФІНАНСУВАННЯ ДЕРЖГАРАНТІЙ ТА ЗБІЛЬШЕННЯ ДОРОЖНЬОГО ФОНДУ: ПАВЛО КРОПИВКА РОЗПОВІВ ПРО ОСОБЛИВОСТІ ПРОЄКТУ БЮДЖЕТУ ПОЛТАВЩИНИ НА 2020

Проєкт обласного бюджету на 2020 рік розглядали сьогодні на засіданні постійної комісії Полтавської обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин. Як доповів директор департаменту фінансів Полтавської облдержадміністрації Павло Кропивка, перше, що характерно для бюджету 2020 року, це “очищення місцевих бюджетів від непритаманної їм функції фінансування державних гарантій по соціальному захисту населення”.


Зокрема, мова йде про рішення Кабінету міністрів щодо виключення з місцевих бюджетів видатків на пільги і субсидії, пільгове перевезення та державні допомоги сім’ям з дітьми. У зв’язку з цим обсяг обласного бюджету скоротився з 9 млрд 200 млн грн в 2019 році до 4 млрд 600 млн грн.

“Зараз вперше очищені місцеві бюджети від непритаманних їм функцій. Раніше штучно збільшували обсяги місцевих бюджетів через те, що транзитом проходили ці кошти. Таким чином, штучно надувався обсяг бюджету. А яким був бюджет області сказати складно: його можна було зафіксувати лише на даний момент. Тепер він став реальним”, – прокоментував Павло Кропивка.

Він також наголосив: хоча порівняно з минулорічним бюджет Полтавської області за загальним обсягом скоротився на половину, якісно він абсолютно не гірший. Середня заробітна плата зросте на 12% при індексі інфляції 6% та зростанні ціни енергоносіїв на 8%.

Також у 2020 році, порівняно з 2019 роком, збільшується обсяг дорожнього фонду Полтавщини.

“У бюджеті 2019 року дорожній фонд становив 800 млн грн. У проєкті 2020 року він зріс до 1 млрд 300 млн грн. Фактично на півмільярда збільшені видатки дорожнього фонду. Це суттєво. Крім того, видатки розвитку, загалом, зросли на 200 млн грн. У 2019 році ми затверджували видатки розвитку 1 млрд 100 млн грн, а видатки розвитку на 2020 рік будуть 1 млрд 300 млн грн”, – розповів директор Департаменту фінансів Полтавської облдержадміністрації.

Щодо видатків на підтримку агропромислового комплексу, то Павло Кропивка повідомив: бюджетний запит профільного департаменту включили в повному обсязі до проєкту бюджету. Це 5 млн 900 тис. грн. А тому фінансування всіх обласних програм, запроваджених в агропромисловому комплексі, заплановані.

© 2024 КБУ «ОКЦ» Полтавської обласної ради. Прийом дзвінків здійснюється за безкоштовним телефонним номером - 0-800-502-230